Εγκυμοσύνη & Νευρική Ανορεξία: Για τι πρόκειται και γιατί είναι επικίνδυνη
8011 141 141

Εγκυμοσύνη & Νευρική Ανορεξία: Περί τίνος πρόκειται και γιατί είναι τόσο επικίνδυνη

Εγκυμοσύνη & Νευρική Ανορεξία: Περί τίνος πρόκειται και γιατί είναι τόσο επικίνδυνη

Η νευρική ανορεξία της εγκυμοσύνης ή «pregorexia» που συνδυάζει τις λέξεις «εγκυμοσύνη» και «ανορεξία», περιγράφει τις γυναίκες που φοβούνται την αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και που δεν τροφοδοτούν επαρκώς τους εαυτούς τους και το αναπτυσσόμενο μωρό τους. Δεν είναι μια πραγματική ιατρική διάγνωση – αλλά περιγράφει κάποιες πολύ πραγματικές και ανησυχητικές συμπεριφορές.

Σχεδόν λαμβάνεται ως κομπλιμέντο αν πείτε σε μια έγκυο γυναίκα, «Ουάου, δεν φαίνεται ότι είστε έγκυος.» Διαφορετικές γυναίκες βάζουν διαφορετική ποσότητα βάρους και υπάρχει ένα υγιές εύρος κέρδους βάρους. Το να μην αποκτάτε αρκετό βάρος όταν είστε έγκυος είναι επικίνδυνο: Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής και γενετικών επιπλοκών, όπως η πρόωρος τοκετός και το χαμηλό βάρος γέννησης του εμβρύου.

Εάν περιορίσετε την πρόσληψη τροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το μωρό σας δεν θα μπορέσει να πάρει επαρκή θρεπτικά συστατικά. Και το μωρό σας χρειάζεται πολλές θρεπτικές ουσίες για την ανάπτυξή του μέσα στη μήτρα.

Ο περιορισμός της τροφής όταν είστε έγκυος είναι αντίθετος με τη βιολογία. Οι γυναίκες με ανορεξία ασκούν τεράστιο έλεγχο πάνω σε μια φυσική βιολογική ανάγκη, η οποία είναι να τρώνε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δεν είμαστε σίγουροι πόσες γυναίκες υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά μια μεγάλη μελέτη στη Νορβηγία διαπίστωσε ότι το 0,2% των γυναικών στην πρώιμη εγκυμοσύνη είχε Νευρική Βουλιμία, το 4,8% είχε διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας και το 0,1% είχε Ψυχογενή Βουλιμία. (Δεν υπήρχαν εκτιμήσεις για νευρική ανορεξία.)

Όλες οι διατροφικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι επικίνδυνες τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.

Η διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας (BED) συνεπάγεται την κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων τροφής και μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε υψηλού βάρους νεογέννητα βρέφη. Οι γυναίκες με BED τείνουν να παραλείπουν τα γεύματα – ειδικά το πρωινό – και να έχουν μεγάλα διαστήματα χωρίς φαγητό μεταξύ των υπερφαγιών. Η διαταραχή μπορεί να εκθέσει τα έμβρυα σε μεγάλες περιόδους χωρίς θρεπτικά συστατικά, ακολουθούμενη από βρογχοκήλη.

Η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενή Βουλιμία μπορεί να στερήσουν από το μωρό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η Ψυχογενής Βουλιμία οδηγεί στο να αποβληθούν οι ηλεκτρολύτες από το σώμα της μαμάς, πράγμα πολύ επικίνδυνο τόσο για την ίδια όσο και για το μωρό της.

Όπως θα περίμενε κανείς, οι γυναίκες με ιστορικό διατροφικών διαταραχών είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στις διατροφικές διαταραχές και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις μητέρες στην πρώτη τους εγκυμοσύνη, οι οποίες δεν είναι προετοιμασμένες για το τι πρόκειται να συμβεί στο σώμα τους. Ορισμένες γυναίκες σκέφτονται ότι θα είναι ωραία όταν μείνουν έγκυες, αλλά ξεκινώντας να κερδίζουν βάρος μπορεί να τούς προκαλέσει μια σειρά από διαταραγμένες σκέψεις και να τους επαναφέρει σε λειτουργία αυτοπεριορισμού σχετικά με τη διατροφή.

Οι διατροφικές διαταραχές μπορεί επίσης να χτυπήσουν και τις μητέρες που δεν έχουν υποφέρει από κάποια διατροφική διαταραχή στο παρελθόν. Μερικές από αυτές τις γυναίκες διατηρούν μια σκληρή καταστολή του σωματικού βάρους και του σωματικού τους μεγέθους. Όταν αρχίζουν να προσθέτουν κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τις παίρνει από κάτω και αναπτύσσουν ανθυγιεινές συμπεριφορές με το φαγητό.

Οι γυναίκες συχνά δεν μοιράζονται το ιστορικό των διατροφικών τους διαταραχών με τον μαιευτήρα τους και, ειλικρινά, οι περισσότεροι μαιευτήρες δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν αν οι γυναίκες το αποκαλύψουν. Οι περισσότεροι γιατροί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι διατροφικές διαταραχές είναι μια επιλογή. Πρέπει να κάνουμε τις γυναίκες να νιώθουν άνετα όταν αποκαλύπτουν τις διατροφικές τους διαταραχές και πρέπει να κάνουμε τους γιατρούς να αισθάνονται άνετα ώστε να μπορούν να παραπέμπουν αυτές τις γυναίκες σε διατροφολόγους, ψυχιάτρους και ψυχολόγους. Αυτές οι γυναίκες χρειάζονται υποστήριξη από πολλές διαφορετικές πηγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αν έχετε υποφέρει από διαταραχή διατροφής, προτείνω να συναντήσετε έναν ψυχολόγο και έναν διατροφολόγο για να έχετε μια ομάδα υποστήριξης πριν μείνετε έγκυος, αν είναι δυνατό. Μπορείτε να κάνετε σημαντικές αλλαγές για να βελτιώσετε τις πιθανότητες μιας υγιούς εγκυμοσύνης για εσάς και το μωρό σας. Για παράδειγμα, μία μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμα και όταν οι γυναίκες με ανορεξία ή ιστορικό ανορεξίας άρχισαν να υποβάλλονται σε λιπόβαρη εγκυμοσύνη, η επαρκής αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τις προστατεύει από επιπλοκές.

Παρά τις προκλήσεις που μπορεί να φέρει η εγκυμοσύνη, πολλές γυναίκες με διατροφική διαταραχή θεωρούν ότι η εγκυμοσύνη αποτελεί σημείο καμπής. Αρχικά κάνουν θετικές αλλαγές για την υγεία του μωρού τους, αλλά όταν αυτές οι αλλαγές παραμένουν μετά την εγκυμοσύνη, για τον θηλασμό αλλά και πέραν αυτού, μπορούν να σημαίνουν ένα πιο υγιές μέλλον τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.

Ετικέτες:

Σχετικά Άρθρα

by
Προηγούμενο Άρθρο Επόμενο Άρθρο

Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 shares