8 Συμβουλές για να βοηθήσετε την Ανάπτυξη του μωρού σας!
8011 141 141

8 Συμβουλές για να βοηθήσετε την Ανάπτυξη του μωρού σας!

Η πολυπλοκότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι εκπληκτική. Οι αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο ενός μωρού είναι σημαντικές από τη στιγμή της σύλληψης έως να φτάσει τριών ετών.

Ως γονιός ενός μωρού,  ο στόχος σας είναι η φροντίδα για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου. Δείτε εδώ μερικές προτάσεις από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις  που βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας!

  • Αντιδράστε άμεσα στο κλάμα του

Καταπραΰνετε, γαλουχήστε και αγκαλιάστε το μωρό σας έτσι ώστε να οικοδομηθούν θετικά κυκλώματα στον εγκέφαλο. Η ήρεμη αγκαλιά σας δημιουργεί συναισθηματική ασφάλεια στον εγκέφαλο.

  • Χτίστε μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί του

Τα μωρά που έχουν δημιουργήσει ασφαλείς δεσμούς με τους γονείς του μαθαίνουν πως να συμμετάσχουν στην εξερεύνηση, τη μάθηση και την χαρά της ανακάλυψης. Απαντήστε με σαφήνεια στις αντιδράσεις του μωρού σας.

  • Κάντε του μασάζ

Το Μασάζ μειώνει το στρες και ενισχύει τα συναισθήματα της χαράς και της συναισθηματικής ασφάλειας. Έρευνες έχουν δείξει ότι πρόωρα μωρά στα οποία κάνανε μασάζ 3 φορές την εβδομάδα βγήκαν νωρίτερα από το νοσοκομείο σε σχέση με τα υπόλοιπα.

  • Μιλάτε στο μωρό καθαρά

Η αργή και καθαρή ομιλία ενεργοποιεί το τμήμα του εγκεφάλου που έχει να κάνει με το λόγο. Όταν παρέχετε αγάπη και μιλάτε με πλούσιο λεξιλόγιο στο μωρό σας, βοηθάτε τον εγκέφαλο του να δημιουργήσει περισσότερες νευρικές συνδέσεις.
Έτσι, θα αποκτήσει πλούσια γλώσσα, λογική και δεξιότητες σχεδιασμού.

  • Δείξτε προσοχή

Όταν το μωρό σάς δείχνει κάτι, πάντα να κοιτάτε μαζί του, ώστε να κατανοήσετε τα ενδιαφέροντα του. Αυτή η προσοχή, του δείχνει πόσο ενδιαφέρεστε γι’ αυτό αλλά και πώς αισθάνεστε. Να εκφράζετε τη χαρά σας και πάντα να δείχνετε ενδιαφέρον στο παιδί.

  • Παίξτε παιχνίδια

Όπως για παράδειγμα “κου-κου-τσα” και “που πήγε το αρκουδάκι”; Τα μωρά ανταποκρίνονται καλά στην εκμάθηση απλών παιχνιδιών με απλές κινήσεις. Επιλέξτε κατάλληλα παιχνίδια που επιτρέπουν στα μωρά να εξερευνήσουν και να αλληλεπιδράσουν με αυτά. Παιχνίδια όπως τα lego ή τουβλάκια μπορούν να βοηθήσουν το μωρό σας να μάθει τις σχέσεις αιτίας-αποτελέσματος.

  • Δημιουργήστε του ένα ασφαλές περιβάλλον όταν ξεκινήσει να μπουσουλάει

Η εκμάθηση του χώρου είναι σημαντική για το μωρό σας που άρχισε να μπουσουλάει, και αρχίζει να καταλαβαίνει παραμέτρους όπως κάτω, πάνω, κοντά και μακριά. Έτσι θα είναι σε θέση να δημιουργήσει ψυχικούς  χάρτες του περιβάλλοντός του και μια άνετη σχέση με τον κόσμο στον οποίο ζει.

  • Τραγουδήστε τραγουδάκια

Ο συνδυασμός τραγουδιών με κινήσεις του σώματος βοηθάει το μωρό στην ψυχοκινητική του ανάπτυξη! Τα τραγούδια βοηθούν επίσης το μωρό να αντιληφθεί το ρυθμό, τις ρίμες, και τα μοτίβα της γλώσσας.

 

Ετικέτες: , ,

Σχετικά Άρθρα

by
Προηγούμενο Άρθρο Επόμενο Άρθρο

Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 shares