Είναι Υπερβολικό να Ανησυχώ μήπως το Μωρό μου Σταματήσει να Αναπνέει; - Agnotis Blog
8011 141 141

Είναι Υπερβολικό να Ανησυχώ μήπως το Μωρό μου Σταματήσει να Αναπνέει;

Είναι Υπερβολικό να Ανησυχώ μήπως το Μωρό μου Σταματήσει να Αναπνέει;

Είναι φυσιολογικό που ελέγχω συνέχεια αν αναπνέει;

Είναι απόλυτα φυσιολογικό και σας διαβεβαιώ οτι δεν είστε η μόνη! Μπορείτε να ελέγχετε το μωρό σας όπως νιώθετε οτι πρέπει. Αν το μωράκι σας είναι πρόωρο, αν έχει κάποια ασθένεια στους πνεύμονες ή κάποια άλλη ασθένεια όπως υπνική άπνοια θα πρέπει να ελέγχετε την αναπνοή του ειδικά στις αρχές. Αλλά ακόμα κι αν το μωρό σας δεν έχει τίποτα καταλαβαίνουμε πως είναι φυσιολογικό να φοβάστε μην του συμβεί οτιδήποτε.Καλό είναι να θυμάστε οτι ο ύπνος των μωρών περνά από πολλά στάδια, ξεκινά από βαθύς και ήσυχος και συνεχίζεται θορυβώδης και ελαφρύς.

Πώς μπορώ να σταματήσω να ανησυχώ τόσο πού για το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου Βρεφών;

Θα πρέπει να ξέρετε οτι το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου Βρεφών είναι σπάνιο και συμβαίνει σε περίπου 1 στα 1000 βρέφη. Επίσης, το 90% των περιστατικών του Συνδρόμου συμβαίνει πρίν από τον 6ο μήνα της ζωής του και το ρίσκο σχεδόν εξαφανίζεται μετά τον πρώτο χρόνο.

Μολονότι υπάρχουν πολλές θεωρίες, κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι προκαλεί το σύνδρομο και πώς να το αποτρέψουμε. Ευτυχώς, τα περιστατικά του συνδρόμου συνεχώς μειώνονται καθώς όλο και περισσότεροι παράγοντες κινδύνου ανακαλύπτονται και οι γονείς ενημερώνονται πλεόν σωστά.

Σίγουρα θα πρέπει να βάζετε το μωρό σας να κοιμάται ανάσκελα και να σταματήσετε να καπνίζετε μέσα στο σπίτι τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας. Σιγουρευτείτε οτ όλοι όσοι φροντίζουν το μωρό γνωρίζουν οτι πρέπει να κοιμάται ανάσκελα.

Μην χρησιμοποιείτε μαξιλάρια ή ρυθμιστές ύπνου μέσα στην κούνια. Καλό θα ήταν επίσης να εκπαιδευτείτε εσείς και όλοι οι φροντιστές του μωρού στις πρώτες βοήθειες.

Πώς θα καταλάβω οτι σταμάτησε όντως να αναπνέει και τι να κάνω σε αυτήν την περίπτωση;

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα μωρά έχουν περίεργες συνήθειες σχετικά με την αναπνοή τους, και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τίποτα! Ενώ κοιμούνται μπορεί να έχουν περιοδική αναπνοή : Αναπνέουν όλο και πιο γρήγορα και όλο και πιο βαθιά,και μετά αργά ή ακόμα και δεν αναπνέουν για λίγα δευτερόλεπτα. Έπειτα ξαναρχίζουν με γρήγορους ρυθμούς.

Αυτό είναι απολύτως σύνηθες και ειδικά στα πρόωρα μωρά που ακόμα το αναπνευστικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως.

Αν υποψιάζεστε οτι το μωρό σας έχει σταματήσει να αναπνέει μπορείτε να το ακουμπήσετε απαλά για να το κάνετε να αντιδράσει. Αν δεν αντιδράσει τρίψτε την πλάτη του ή τα ποδαράκια του. Αν ακόμα δεν αντιδράει καλέστε ένα ασθενοφόρο γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο άπνοιας.

Αν όντως υπάρχει άπνοια και έχετε εκπαιδευτεί πάνω στην καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση ξεκινήστε κατευθείαν και πείτε σε κάποιον άλλον να καλέσει ασθενοφόρο. Αν είστε μόνη σας με το μωρό κάντε καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση για 2 λεπτά, τότε τηλεφωνήστε για βοήθεια και συνεχίστε ξανά.

Περίπου 1% των βρεφών έρχονται αντιμέτωπα με ένα περιστατικό που απειλεί τη ζωή τους. Αυτά τα περιστατικά μπορούν να τρομάξουν το γονιό αλλά απαιτούν άμεση ιατρική βοήθεια.

Καλέστε άμεσα ένα ασθενοφόρο εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα ενώ το μωρό σας κοιμάται:

  • Δεν αναπνέει για 20 δευτερόλεπτα συνεχόμενα
  • Χαλαρώνει πολύ ή γίνεται άκαμπτο
  • Παίρνει μπλέ χρώμα ή κοκκινίζει
  • πνίγεται και δεν ανταποκρίνεται στις προσπάθειες σας να αντιδράσει

Εάν συμβεί στο παιδί σας κάποιο περιστατικό που απείλησε τη ζωή του θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις για ναβρείτε την αιτία. Σε μερικές περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να ας προτείνει ένα μόνιτορ που θα παρακολουθεί την αναπνοή και τον καρδιακό παλμό του και θα σας ειδοποιεί σε περίπτωση ανάγκης.

 

Ετικέτες: ,

Σχετικά Άρθρα

by
Προηγούμενο Άρθρο Επόμενο Άρθρο

Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 shares