Πως να Προφυλάξω το Μωρό μου όταν έχει Υπερβολική Ζέστη;
8011 141 141

Πως να Προφυλάξω το Μωρό μου όταν έχει Υπερβολική Ζέστη;

Πότε έχει πολύ ζέστη για να βγείτε έξω με το παιδί μου;

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που κάθε μαμά λατρεύει να λέει τις λέξεις : «πάμε έξω να παίξουμε» και κάθε παιδί λατρεύει να τις ακούει! Παιχνίδια στην αυλή, στο γήπεδο, στην πισίνα, στην παιδική χαρά και στη θάλασσα!
Κανείς δεν ανησυχεί μήπως ο κακός καιρός χαλάσει τα σχέδια μας.

Ένα πράγμα όμως θέλει μεγάλη προσοχή: η υπερβολική ζέστη!  Από αφυδάτωση και ηλίαση μέχρι και εξουθένωση ή κράμπες, ο ήλιος και οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν  να προκαλέσουν πολλά προβλήματα.

Δείτε τι πρέπει να ξέρετε για να αποφύγετε τα προβλήματα:

Αφυδάτωση

  • Πώς να την αποτρέψετε: Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά σας πίνουν δροσερό νερό όση ώρα είναι έξω, ακόμα και όταν δεν διψούν. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής, ένα παιδί 40 κιλών πρέπει να πίνει περίπου  150 ml νερό σε κάθε διάλειμμα που κάνει από το παιχνίδι του, ενώ ένα παιδί 60 κιλών πρέπει να πίνει περίπου 270 ml νερό.
  • Παράγοντες κινδύνου: Η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, άμεσο ηλιακό φως και υψηλή υγρασία, χωρίς επαρκή ξεκούραση και υγρά.
  • Σημάδια αφυδάτωσης: Οι πρώτες ενδείξεις της αφυδάτωσης περιλαμβάνουν δίψα, ξηρή γλώσσα και τα χείλη, κόπωση και αίσθημα ζέστης. Πείτε στα παιδιά σας ότι αν περιμένουν μέχρι να αισθανθούν δίψα, σημαίνει οτι είναι ήδη αφυδατωμένοι.
  • Πώς να το αντιμετωπίσετε: Η ξεκούραση και τα άφθονα υγρά είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της αφυδάτωσης από την κλιμάκωση της σε σοβαρότερες ασθένειες που σχετίζονται με την θερμότητα.

Ασθένειες λόγω θερμότητας

  • Σημάδια για κράμπες λόγω ζέστης: Επώδυνες κράμπες των μυών του στομάχου, των χεριών ή των ποδιών.
  • Σημάδια εξάντληση λόγω ζέστης: Ζάλη, ναυτία, εμετός, πονοκέφαλος, αδυναμία, μυϊκός πόνος, και μερικές φορές απώλεια των αισθήσεων.
  • Σημάδια της θερμοπληξίας: Σε θερμοκρασίες 40 βαθμών Κελσίου ή και παραπάνω: ναυτία, εμετός, επιληπτικές κρίσεις, αποπροσανατολισμός, έλλειψη εφίδρωσης, δύσπνοια, απώλεια αισθήσεων, και κώμα.
  • Πώς να το αντιμετωπίσετε: Βάλτε το παιδί σε μέρος σκιερό και δροσερό. Δώστε άφθονα υγρά και απομακρύνετε περιττά ρούχα ή εξοπλισμό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υγρά ρούχα στο δέρμα ώστε να το δροσίσετε. Για τις κράμπες μπορείτε να κάνετε εντριβή τοπικά ώστε να χαλαρώσουν οι μύες. Αν το παιδί έχει θερμική εξάντληση μην του επιτρέψετε να συνεχίσει τη δραστηριότητα του για εκείνη την ημέρα. Η ξεκούραση είναι απαραίτητη. Παρατηρήστε το παιδί και σε περίπτωση που δεν δείτε βελτίωση επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

 

Ετικέτες: , , ,

Σχετικά Άρθρα

by
Προηγούμενο Άρθρο Επόμενο Άρθρο

Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 shares