10 Περίεργα Πράγματα για τα Νεογέννητα που Πρέπει να Γνωρίζετε
8011 141 141

10 Περίεργα Πράγματα για τα Νεογέννητα που Πρέπει να Γνωρίζετε

10 Περίεργα Πράγματα για τα Νεογέννητα που Πρέπει να Γνωρίζετε

Οι περισσότερες μέλλουσες μαμάδες ονειρεύονται ένα μωρό με ρόδινα μάγουλα, αψεγάδιαστο δέρμα, και  πλούσια μαλλιά.

Η πραγματικότητα ωστόσο, μπορεί να είναι αρκετά διαφορετική!

Αλλήθωρα ματάκια

Κατά τη διάρκεια των έξι πρώτων εβδομάδων της ζωής τους πολλά μωρά αλληθωρίζουν τα μάτια τους, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσει! Εάν συνεχιστεί και μετά την 6η εβδομάδα, τότε συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας!

Κάνουν θόρυβο όταν κοιμούνται 

Ξεχάστε τη φράση «κοιμάται σαν μωρό»… Λόγω του ανώριμου κέντρου ελέγχου της αναπνοής του, το νεογέννητο όταν κοιμάται μπορεί να κάνει ήχους που περιλαμβάνουν κροτάλισμα, σφύριγμα και ελαφρύ ροχαλητό.

Το αντανακλαστικό του Μοrο

Αλλιώς, αντανακλαστικό του ξαφνιάσματος. Το βρέφος τεντώνεται,τεντώνει τα χέρια και τα πόδια, ανησυχεί ή κλαίει, και αμέσως μετά φέρνει γρήγορα τα χέρια και πόδια στη μέση γραμμή. Το αντανακλαστικό μπορεί να προκληθεί ακόμα και από το ίδιο το κλάμα του μωρού.

Το «δάγκωμα του πελαργού» ή το «φιλί του αγγέλου»

Ουσιαστικά πρόκειται για τα εκ γενετής σημάδια. Όλα τα κόκκινα σημάδια είναι αποτέλεσμα των αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος και φαίνονται. Όταν η συγκέντρωση των αιμοφόρων αγγείων είναι μικρή, τα σημάδια είναι ρόζ και φαίνονται ελάχιστα. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το μωρό από τα σημάδια αυτά και σε κάποιες περιπτώσεις φεύγουν μόνα τους.

Τρίχωμα

Τα έμβρυα όσο βρίσκονται στην κοιλιά της μαμάς, καλύπτονται από ένα στρώμα τριχών στην πλάτη, τους ώμους, τα χέρια και το κεφάλι. Συνήθως το αποβάλουν πριν από τη γέννηση, αλλά μερικές φορές γεννιούνται με αυτό. Φεύγει μόνο του και δνε υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Νινίδα του τριχωτού της κεφαλής

Πρόκειται για σμηγματόρροια του τριχωτού της κεφαλής και ενοχλεί περισσότερο εσάς, παρά το μωρό σας. Εκδηλώνεται συνήθως ως ξηροδερμία ή ελαφριά πιτυρίδα με μικρά (ή και μεγαλύτερα) λέπια λευκού/κιτρινωπού χρώματος τα οποία μπορεί να γίνουν αρκετά παχιά και αντιαισθητικά και τα οποία είναι ελαφρώς λιπαρά στην υφή.

Τα μαργαριτάρια του Epstein

Σε αρκετά νεογνά παρατηρούνται στον ουρανίσκο μικρές λευκωπές κύστεις σε μέγεθος κεφαλής καρφίτσας. Ονομάζονται  Μαργαριταροειδείς κηλίδες (Epstein pearls), είναι  απολύτως φυσιολογικές και εξαφανίζονται σταδιακά μόνες τους σε 1-2 εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού.

Πρησμένα στήθη

Τα μωρά εκτίθενται στις ίδιες ορμόνες που βοηθούν την μητέρα να έχει γάλα, και έτσι πολλές φορές επηρεάζονται από αυτές. Συχνά μπορεί να συμβεί, τόσο σε αγοράκια όσο και σε κοριτσάκια να έχουν πρησμένα στήθη. Θα είναι προσωρινό και καθόλου ανησυχητικό.

Κροκοδείλια δάκρυα

Στην αρχή, οι δακρυγόνοι αδένες, που βρίσκονται στην εξωτερική πλευρά κάθε ματιού και παράγουν τα δάκρυα, παράγουν υγρό αρκετό μόνο για να διατηρείται ο βολβός του ματιού υγρός. Έτσι, όταν αρχίσει να κλαίει το μωρό θα διαπιστώσετε ότι δεν δακρύζει.

Κωνικό κεφάλι

Εάν γεννήσατε φυσιολογικά, μπορεί να παρατηρήσετε οτι το κεφάλι του νεογέννητου έχει να κωνικό σχήμα. Αυτό συμβαίνει γιατί το κρανίο του μωρού συμπιέζεται κατά την έξοδο από τον κόλπο, με αποτέλεσμα να πάρει αυτό το σχήμα. Μην ανησυχείτε, πολύ σύντομα αυτό θα αλλάξει και το σχήμα του κρανίου του μωρού θα γίνει φυσιολογικό.

 

Ετικέτες:

Σχετικά Άρθρα

by
Προηγούμενο Άρθρο Επόμενο Άρθρο

Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 shares