Aν το μωράκι σας κλαίει ασταμάτητα, πολλές φορές επί ώρες, μαζεύει τα ποδαράκια του προς την κοιλιά και γενικότερα δε μπορείτε να το σταματήσετε, τότε πιθανότατα έχει κολικούς, δηλαδή έντονους πόνους στην κοιλιακή χώρα.
Η αιτία των κολικών δεν έχει καθοριστεί. Μία πιθανή εξήγηση για αυτούς τους πόνους είναι η ανωριμότητα και ανετοιμότητα του γαστρεντερικού συστήματος του μωρού, το οποίο δεν έχει μάθει ακόμα να επεξεργάζεται την τροφή αποτελεσματικά. Μία ακόμη εξήγηση είναι πως το μωράκι δέχεται καθημερινά πολλά ερεθίσματα, με αποτέλεσμα να υπερφορτώνεται με την πάροδο των ωρών το νευρικό του σύστημα, που δε μπορεί να ανταπεξέλθει στον όγκο των ερεθισμάτων που δέχεται.
Οι κολικοί εκδηλώνονται καθημερινά, συνήθως το απόγευμα ή το βράδυ. Μπορεί να εμφανιστούν από την τρίτη με τέταρτη εβδομάδα ζωής του νεογέννητου και ενδέχεται να διαρκέσουν μέχρι το μωράκι να γίνει 3 με 4 μηνών. Έχουν ως αποτέλεσμα το έντονο κλάμα του μωρού, που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τέσσερις ώρες. Η διάγνωση των κολικών γίνεται μετά από εξέταση του μωρού από παιδιάτρο, αφού πρώτα αποκλειστούν άλλα αίτια.
Πώς μπορείτε να ανακουφίσετε το μωράκι σας από τους κολικούς;
Πάρτε το μωρό σας αγκαλιά με την κοιλίτσα του να ακουμπάει πάνω σας. Κάντε του ένα ελαφρύ μασάζ με κυκλικές κινήσεις. Ακόμη, μπορείτε να ξαπλώσετε το μωρό στο κρεβάτι ή στην αγκαλιά σας, να πιάσετε τα ποδαράκια του, να τα πιέσετε ελαφρά προς την κοιλιά του για λίγο και να τα απομακρύνετε απαλά. Επαναλαμβάνοντας αυτή την άσκηση μπορεί να το βοηθήσετε να αεριστεί και να ανακουφιστεί από τον πόνο. Μην το κουνάτε έντονα και με πανικό και μην του μιλάτε ή του τραγουδάτε δυνατά, γιατί αυτό του προκαλεί μεγαλύτερη αναστάτωση και εκνευρισμό. Μπορείτε επίσης να καθίσετε σ’ ένα δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό, να το βάλετε μπρούμυτα στο κρεβάτι ή ακουμπήστε το στα γόνατά σας και χαϊδέψτε του την πλάτη.
Επίσης, ένας περίπατος με το καροτσάκι ή με μάρσιπο μπορεί να ηρεμήσει το μωρό σας. Πολλά μωράκια επίσης ηρεμούν όταν πηγαίνουν βόλτα με το αυτοκίνητο, καθώς η αίσθηση της κίνησης και ο θόρυβος της μηχανής τα χαλαρώνει και τα αποκοιμίζει.
Αν θηλάζετε, θα πρέπει να προσέξετε τη διατροφή σας αποφεύγοντας τροφές που δημιουργούν αέρια, όπως κρεμμύδια, φασόλια, καυτερά, μπαχαρικά, καφές, μπρόκολο, όπως και τα λιπαρά. Αν το μωρό σας πίνει βρεφικό γάλα εμπορίου, τότε συζητήστε με τον παιδίατρό σας μήπως χρειάζεται να το αλλάξετε. Επίσης, είτε το θηλάζετε, είτε το ταΐζετε με μπιμπερό, προσέξτε έτσι ώστε το μωρό να μην καταπίνει αέρα γιατί δημιουργούνται αέρια στο έντερό του. Το χαμομήλι ή και κάποια άλλα αφεψήματα, για τα οποία μπορείτε να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας, μπορούν να ανακουφίσουν το μωρό.
Τέλος, ο λεγόμενος »λευκός» θόρυβος, που προκαλείται από τη λειτουργία ορισμένων ηλεκτρικών συσκευών, όπως η ηλεκτρική σκούπα, ο απορροφητήρας της κουζίνας, το πλυντήριο και το πιστολάκι των μαλλιών, μπορεί να ηρεμήσει το μωράκι σας!
Πολύ χρήσιμες συμβουλές!!!