Αυτές είναι οι 21 Συνήθειες μιας Οργανωμένης Μαμάς
8011 141 141

Αυτές είναι οι 21 Συνήθειες μιας Οργανωμένης Μαμάς

Στα είκοσι μου, ήμουν αρκετά χαλαρή με την οργάνωση και το καθάρισμα του σπιτιού μου – άλλωστε ήμουν υπεύθυνη μόνο για τον εαυτό μου. Αφού παντρεύτηκα και απέκτησα κατοικίδια και παιδί, ήταν εμφανές πως τα πράγματα θα ήταν δύσκολα. Παρατήρησα μαζί με τον σύζυγό μου πως  όταν το σπίτι ήταν οργανωμένο, υπήρχαν λιγότεροι καβγάδες και έτσι μπορούσαμε να ευχαριστηθούμε την κάθε στιγμή! Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως με την προσθήκη ενός ακόμα ανθρώπου στην οικογένεια, υπάρχουν περισσότερες υποχρεώσεις, συγκρούσεις προγράμματος και σχεδίων, μόνο και μόνο για να βγει η εβδομάδα.

Φυσικά υπάρχουν μέρες με το μωρό μου που δεν προλαβαίνω ούτε καν να βάλω πλυντήριο, πόσο μάλλον να τακτοποιήσω και να συμμαζέψω το σπίτι! Και όπως κάθε άλλη μαμά ακυρώνω όλα αυτά που ήθελα να κάνω για μένα, γιατί αναγκαστικά πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα στο σπίτι. Αλλά οι δοκιμές , τα λάθη , η υπομονή , και η αποφασιστικότητα με βοήθησαν να φτιάξω μια λίστα από 21 πράγματα που πραγματικά πρέπει να γίνουν, και συμβάλλουν στην οικογενειακή μας γαλήνη.

  1. Έχω μια λίστα για τις δουλειές του σπιτιού. Μέχρι στιγμής,  υπεύθυνοι είμαστε ο σύζυγος μου και εγώ. Όταν η κόρη μας είναι αρκετά μεγάλη, θα μπεί και αυτή στη λίστα!
  2. Κάθε Κυριακή γράφω τη λίστα της εβδομάδας και την στέλνω με mail στον εαυτό μου και στον άντρα μου. Επίσης είμαι υπεύθυνη για τυχόν αλλαγές. Αν κάτι που έπρεπε να γίνει την Δευτέρα για παράδειγμα, γίνει την Τετάρτη, θα πρέπει να αντιστρέψω κάποιες δουλειές για να φέρω ξανά την ισορροπία.
  3. Αντιμετωπίζουμε την ακαταστασία με το ίδιο σθένος όπως τη βρωμιά – προσπαθούμε να μην την επιτρέπουμε!
  4. Δεν δεσμευόμαστε. Είναι δύσκολο κάποιες φορές να απορρίψεις κάποιες προτάσεις, αλλά αν ο σύζυγός μου και εγώ έχυμε ήδη προτάσεις για 3 Σάββατα του μήνα, το 4ο θα απορριφθεί.
  5. Ο σύζυγός μου βγάζει τα σκουπίδια κάθε απόγευμα αφού ελέγξει το μπάνιο, την κουζίνα και την αλλαξιέρα του μωρού μήπως βρεί επιπλέον σκουπίδια.
  6. Χρησιμοποιώ όμορφα βάζα για να είναι οργανωμένα και εύκολα προσβάσιμα κάποια μικρά αντικείμενα. Η συνήθεια μου να μην πετάω τίποτα θα ήταν καταστροφική χωρίς αυτά!
  7. Έχουμε ραντεβού με την βρομιά. Κάθε Σάββατο πρωί έχουμε γενική καθαριότητα. Μπορεί να ψοφάμε από την κούραση, αλλά μόλις ξυπνήσει η κόρη μου το σπίτι είναι ήδη καθαρό και έτσι το χαιρόμαστε περισσότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο.
  8. Πάντα δίνουμε μια μέρα ρεπό στον εαυτό μας. Επειδή τα Σάββατα τα σπαταλάμε καθαρίζοντας, τις Κυριακές χαλαρώνουμε και δεν κάνουμε τίποτα όλη μέρα. Διαφορετικά θα ένιωθα σαν υπηρέτρια…
  9. Μαζεύω αμέσως. Αν αφήσω τα ρούχα για μια μέρα, την επόμενη θα έχουν γίνει ολόκληρη στοίβα, και είναι πολύ κουραστικό να τα συμμαζεύεις αφού μαζευτούν πολλά! Δέκα λεπτά καθαριότητα καθημερινώς μπορεί να κάνουν τεράστια διαφορά!
  10. Ντύνομαι κάθε πρωί. Ως εργαζόμενη από το σπίτι , η δουλειά μου μου επιτρέπει να κυκλοφορώ με πιτζάμες όλη μέρα. Αν έχουμε κανονίσει όμως κάτι για το απόγευμα ντύνομαι πάντα από το πρωί. Έτσι και γλιτώνω χρόνο και σκέφτομαι την έξοδό μου, γεγονός που με γεμίζει ενέργεια και καλή διάθεση.
  11. Επειδή ζούμε σε διαμέρισμα έχουμε περιορισμένο χώρο και ειδικά στην ντουλάπα.  Γι’ αυτό, 2 φορές τον χρόνο αλλάζουμε τα ρούχα στις ντουλάπες και βγάζουμε τα ρούχα εποχής. Το να έχεις όλα σου τα ρούχα σε μια ντουλάπα απαιτεί πολύ χώρο – που δεν μας περισσεύει!
  12. Κρατάω πάντα αντίγραφα ασφαλείας.Έμαθα με τον δύσκολο τρόπο πως με το να μην αποθηκεύω αυτα που θέλω μπορεί να οδηγήσει σε  πανωλεθρία. Έτσι είμαι σίγουρη πως δεν θα χαθούν ούτε τα αρχεία μου, ούτε οι φωτογραφίες!
  13. Ζούμε την καθημερινότητα μας, τη ρουτίνα μας. Συχνά αλλάζει, αλλά όταν βρούμε τους ρυθμούς μας, δεν τους αλλάζουμε εύκολα. Αυτή την περίοδο, πίνω τον καφέ μου και τρώω πρωινό και μετά παίζω ένα δίωρο με την κόρη μου, πριν την βάλω για ύπνο. Καθώς κοιμάται καθαρίζω και έτσι το απόγευμα είμαι άνετη να ξαναπαίξω μαζί της, χωρίς να χρειάζεται να βάλω ηλεκτρική όσο παίζει μόνη της!
  14. Φωτογραφίζω τα πάντα, από τα ρούχα της κόρης μου που μπορεί να τα φορέσει μόνο για μια φορά, μέχρι τα μενού από τα εστιατόρια και τα κλειδιά από τα ξενοδοχεία. Το να υπάρχει οπτική απόδειξη μιας γλυκιάς ανάμνησης με βοηθά να μην αισθάνομαι τύψεις όταν  δωρίζω ρούχα ή πετάω πράγματα, καθώς όπως σας είπα και πριν δεν μου είναι εύκολο να πετάω τίποτα!
  15. Κάνουμε εκκαθάριση. Μια φορά κάθε εποχή, οργανώνουμε, αποθηκεύουμε, πετάμε ή δωρίζουμε ό,τι δεν χρειαζόμαστε από την ντουλάπα μας και από την ντουλάπα της κόρης μας.
  16. Δέχομαι την προσφορά για βοήθεια. Όταν η μητέρα μου μας επισκέπτεται, επιμένει να καθαρίσει το μπάνιο ή να τακτοποιήσει κάτι μέσα στο σπίτι και, ενώ ο ψυχαναγκασμός μου μου λέει να μην δεχτώ, προσπαθώ να αφήνω τους άλλους  να βοηθούν, όταν πραγματικά το επιθυμούν.
  17. (Προσπαθούμε να) δεχόμαστε τις αλλαγές. Όση άνεση και να προσφέρει ο προγραμματισμός, η ζωή με το παιδί μπορεί να αποδειχθεί απρόβλεπτη. Έτσι, αν χάσουμε ή αργήσουμε σε μια υποχρέωση, απλά πηγαίνουμε παρακάτω αντί να συζητάμε πώς το πάθαμε αυτό!
  18. Αντιμετωπίζουμε τις μεγάλες ζημιές ως εξής: αν δεν προλαβαίνω να κάνω κάτι που χρειάζεται πολύ δουλειά, θα κάνω τα επιφανειακά ώστε να φαίνεται καθαρό και τακτοποιημένο. Για παράδειγμα αν περιμένω επισκέψεις και η κουζίνα είναι ένα χάος, θα πετάξω τα σκουπίδια και θα καθαρίσω τον πάγκο συμμαζεύοντας ό,τι προλαβαίνω , μέσα σε 10 λεπτά.
  19. Σημειώνω σχεδόν τα πάντα. Στην κορυφή της εβδομαδιαίας λίστας μου σημειώνω προθεσμίες, πάρτι, ραντεβού και άλλες υποχρεώσεις, έτσι δεν ξεχνάω σχεδόν ποτέ τις υποχρεώσεις μου. Πέρα από το ότι τα έχω πάντα μπροστά μου το να τα γράφω με βοηθάει να τα θυμάμαι!
  20. Δεν αφήνω για αύριο αυτό που πρέπει να γίνει σήμερα.Μπορεί να είμαι κουρασμένη, αλλά ακριβώς έτσι θα είμαι και αύριο, οπότε ας μοιράζουμε τις δουλειές…
  21. Πίνω καφέ.Πολύ πολύ καφέ! Αλλά πάντα πλένω την κούπα αμέσως μετά την χρήση της!

 

Ετικέτες:

Σχετικά Άρθρα

by
Προηγούμενο Άρθρο Επόμενο Άρθρο

Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 shares