Το στρες και ο φόβος μπορεί να προκαλέσουν αποβολή. Αλήθεια ή Μύθος;
8011 141 141

Το στρες και ο φόβος μπορεί να προκαλέσουν αποβολή. Αλήθεια ή Μύθος;

Το στρες και ο φόβος μπορεί να προκαλέσουν αποβολή. Αλήθεια ή Μύθος;

Το καθημερινό άγχος δεν μπορεί να προκαλέσει αποβολή. Οι μελέτες δεν έχουν βρει κανέναν σύνδεσμο μεταξύ της αποβολής και των συνηθισμένων πιέσεων και απογοητεύσεων της σύγχρονης ζωής (όπως μιας δύσκολη μέρα στη δουλειά ή η πολύωρη παραμονή σε κυκλοφοριακή συμφόρηση). Ομοίως, η έκπληξη από ξαφνικό δυνατό θόρυβο δεν μπορεί να προκαλέσει αποβολή.

Οι περισσότερες αιτίες αποβολής είναι είτε άγνωστες είτε μη ελεγχόμενες. Περισσότερες από τις μισές αποβολές στο πρώτο τρίμηνο θεωρούνται τυχαία συμβάντα που προκαλούνται από χρωμοσωμικές ανωμαλίες στο γονιμοποιημένο ωάριο. Αυτό συνήθως σημαίνει ότι το ωάριο ή το σπέρμα είχε τον λάθος αριθμό των χρωμοσωμάτων, επομένως το γονιμοποιημένο ωάριο δεν μπορούσε να αναπτυχθεί κανονικά.

Κατά βάση, το ακραίο στρες – από ένα διαζύγιο, σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή το θάνατο ενός στενού οικογενειακού μέλους – μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού. Σύμφωνα με μια Δανική μελέτη του 2008 για περισσότερες από 19.000 εγκύους, οι γυναίκες με υψηλό επίπεδο ψυχολογικού στρες είχαν 80% μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής από τις γυναίκες που είχαν ενδιάμεσο επίπεδο άγχους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Άλλοι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα υψηλά επίπεδα στρες μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρη γέννηση και χαμηλό βάρος γέννησης, ή ακόμη και να οδηγήσουν σε αλλεργίες και άσθμα αργότερα στη ζωή του μωρού.

Ετικέτες: , ,

Σχετικά Άρθρα

by
Προηγούμενο Άρθρο Επόμενο Άρθρο

Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 shares