4 Κόλπα για να κάνετε το παιδί σας να λατρέψει τα Βιβλία - Agnotis Blog
8011 141 141

4 Κόλπα για να κάνετε το παιδί σας να λατρέψει τα Βιβλία

Παιδιά και Βιβλία

Πολλοί γονείς θα ήθελαν το παιδί τους να έχει καλή σχέση με το διάβασμα. Γνωρίζοντας τα πολλαπλά οφέλη του διαβάσματος είτε πρόκειται για τις σχολικές του υποχρεώσεις, είτε για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού τους, οι γονείς συχνά αναρωτιούνται πως μπορούν να κάνουν τα παιδιά τους να το αγαπήσουν.

Στην πραγματικότητα, είναι ευκολότερο απ’ ό,τι φαντάζει. Ήδη από πολύ μικρά τα παιδιά αγαπούν τα παραμύθια. Ζητούν να τους διηθηθείτε ιστορίες και παραμύθια, αλλά και να τους τα διαβάζετε πριν πέσουν για ύπνο, πράγμα που σημαίνει ότι οι αρχικές τους προθέσεις απέναντι στα βιβλία είναι τουλάχιστον θετικές. Αυτό σημαίνει ότι αν καθοδηγήσουμε σωστά τα παιδιά μας, θα έχουμε το πολυπόθητο αποτέλεσμα: την αρέσκειά τους προς το διάβασμα.

Πώς θα το πετύχουμε αυτό;

  • Δεν είναι τυχαίο ότι το παιδί συνδέει το διάβασμα του παραμυθιού με την ώρα πριν τον ύπνο.

    Αυτό συμβαίνει γιατί η φύση του βιβλίου στην παιδική ηλικία είναι συνυφασμένη με στιγμές χαλάρωσης. Το παιδί πρέπει να είναι συγκεντρωμένο στην ιστορία και το μυαλό του να έχει διαγράψει τις υπόλοιπες σκέψεις, να ξεκουράζεται ταξιδεύοντας στον κόσμο της φαντασίας.

  • Τα παιδιά χρειάζονται μεγάλη συνέπεια όταν προσπαθούμε να τους μάθουμε μια νέα συνήθεια.

    Σε μικρή ηλικία, λοιπόν, θα πρέπει να βρείτε χρόνο κάθε μέρα, ναι, κάθε μέρα, ακόμη κι όταν πρόκειται για 10 λεπτά για να ξεφυλλίσετε μαζί μια ιστοριούλα ή να τους διαβάσετε κάτι. Επιπλέον, θα πρέπει να είστε συνεπείς και με το πότε. Προτιμήστε κάποια στιγμή κάθε απόγευμα ή ακόμη καλύτερα πριν τον βραδινό του ύπνο.

  • Ο παραδειγματισμός είναι πολύ σημαντικός για κάθε παραμικρή λεπτομέρεια της καθημερινής ζωής με το παιδί.

    Για το παιδί είστε ο κόσμος όλος,. Ό,τι κάνει η μαμά ή ο μπαμπάς είναι σωστό και το ίδιο πρέπει να κάνω κι εγώ. Τα παιδιά βλέπουν τον κόσμο από τα δικά σας μάτια, μαθαίνουν να μιλούν μέσα από τα δικά σας χείλη, να σκέφτονται μέσα από τις δικές σας σκέψεις. Ήσασταν εκεί πριν δουν καλά καλά, πριν μιλήσουν, πριν μάθουν πώς να σκέφτονται. Άρα αν εσείς διαβάζετε μαζί τους και πολύ περισσότερο αν σας βλέπουν να διαβάζετε γενικότερα, θα το δουν με πολύ μεγαλύτερη προθυμία και θα το κάνουν και τα ίδια. Στην αρχική οπότε φάση μέχρι τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, διαβάστε μαζί του.

  • Φροντίστε να έχει κάποια βιβλία διαθέσιμα στο σπίτι ή ακόμη καλύτερα στο δωμάτιό του.

    Δείξτε ενδιαφέρον και απολαύστε μια βόλτα στο βιβλιοπωλείο όπου θα ξεφυλλίσετε παραμύθια και βιβλία για παιδιά μαζί με το παιδί σας. Ενθαρρύνετέ το, επίσης, να γίνει μέλος της δανειστικής βιβλιοθήκης του σχολείου του ή του δήμου.

Καλή σας επιτυχία!

Σχετικά Άρθρα

by
Προηγούμενο Άρθρο Επόμενο Άρθρο

Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 shares