ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ - Agnotis Blog
8011 141 141

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Μια μελέτη αποκαλύπτει πώς επιδρά ο ιός στα νεογέννητα.
Η νέα μορφή του ιού, COVID-19 δεν φαίνεται να περνάει από τη μητέρα στο νεογνό, και τα όποια τυχόν προβλήματα των νεογέννητων οφείλονται μάλλον σε έμμεσες επιδράσεις, σχετικές με την ασθένεια της μητέρας.
• Κορονοϊός στην εγκυμοσύνη: Είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος;
Για τις εγκύους ισχύουν οι γενικές οδηγίες που απευθύνονται σε όλο τον πληθυσμό απόσταση ασφαλείας από ανθρώπους που παρουσιάζουν συμπτώματα, μάσκα αν είμαστε στον ίδιο χώρο, πλύσιμο χεριών, απολύμανση… και σε περίπτωση που βήξουμε εμείς, το χέρι μπροστά ή το χαρτομάντιλο που πετιέται άπαξ και χρησιμοποιηθεί…
Είναι γνωστό επιπλέον ότι το ανοσοποιητικό των εγκύων είναι μερικώς κατεσταλμένο, όπως κι ότι έγκυοι που κατατάσσονται στις περιπτώσεις κύησης υψηλού κινδύνου (με διαβήτη κλπ.) πρέπει να επαγρυπνούν ακόμη περισσότερο.
• Εάν η μητέρα βρεθεί θετική στον ιό, τι πιθανότητες υπάρχουν να κολλήσει το νεογνό;
Από τις μέχρι τώρα μελέτες που έγιναν στην Κίνα (σ’ ένα δείγμα 10 νεογέννητων των οποίων οι μητέρες είχα προσβληθεί από τον κορονοϊό -8 αγοράκια και 2 κοριτσάκια) τα 4 γεννήθηκαν κανονικά και τα 6 πρόωρα. Δύο από αυτά ήταν ελλιποβαρή ενώ 6 είχαν αναπνευστικά προβλήματα και 2 πυρετό. Τα άλλα δύο είχαν τάση για έμετο και ταχυκαρδία. Από αυτά τα 5 πήραν εξιτήριο, 4 νοσηλεύονται ακόμα σε σταθερή κατάσταση και 1 απεβίωσε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά Translational Pediatrics και Lancet το νέο στέλεχος της οικογένειας των κορονοϊών 2019-nCoV ή COVID-19, δεν φαίνεται να μεταδίδεται από τη μητέρα στο νεογέννητο, ενώ όλα τα τυχόν προβλήματα του τελευταίου μπορούν να έχουν έμμεσες συνέπειες όπως:
• Εργώδης τοκετός
• Πρόωρος τοκετός
• Αναπνευστικά προβλήματα
• Θρομβοπενία
• Ανωμαλίες ηπατικής φύσεως
• Χρόνος επώασης: Αν κάποιος έρθει σε επαφή με τον ιό, θα χρειαστούν δύο βδομάδες για να μεταδοθεί το μικρόβιο.

Ετικέτες: ,

Σχετικά Άρθρα

by
Προηγούμενο Άρθρο Επόμενο Άρθρο

Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 shares