Πως να βοηθήσω το παιδί μου να μιλήσει
8011 141 141

Πως να βοηθήσω το παιδί μου να μιλήσει

Ενώ μερικά παιδάκια «αρπάζουν» τις λέξεις πιο γρήγορα και από τα γλυκά, κάποια άλλα δυσκολεύονται να προσαρμοστούν με τις διαδικασίες τις ομιλίας.

Τίποτα δεν είναι περισσότερο αναμενόμενο από τα πρώτα λογάκια του μωρού σας! Από τα πρώτα «μαμά» και «μπαμπά» μέχρι να φτάσουν στην επικοινωνία απαιτείται πολύς χρόνος!

Βοηθήστε το λοιπόν εσείς να μιλήσει, ακολουθώντας τις εξής συμβουλές:

Μιλήστε του από την πρώτη κι’ όλας μέρα!

Από την πρώτη κι’ όλας μέρα αποκτήστε τη συνήθεια να μιλάτε στο μωράκι σας, ώστε να μπορεί να ακούει τη φωνή σας και να συντονιστεί στη γλώσσα. Ίσως αισθάνεστε «χαζά», αλλά σύντομα θα αρχίσετε να αισθάνεστε άνετα μιλώντας με το παιδί σας για το τι σχεδιάζετε να κάνετε το σαββατοκύριακο.

Διαβάστε του βιβλία

Και πάλι, ακόμη και αν το μωρό σας δυσκολεύεται να διατηρήσει την προσοχή του, πόσο μάλλον να καταλάβει το τι λέει το παραμύθι που του διαβάζετε, εσείς να θυμάστε πως πρέπει να του διαβάσετε!

«Επιμείνετε ακόμη και αν δεν σας ακούει και διαβάστε με ενθουσιασμό –το αποτέλεσμα θα φανεί αργότερα, καθώς θα μοιράζεστε τη χαρά των λέξεων και της γλώσσας σας», λέει η Miranda Russell, σύμβουλος παιδικής φροντίδας.

Βοηθά ακόμη περισσότερο να έχετε συγκεκριμένα, αγαπημένα βιβλία που μπορείτε να διαβάσετε ξανά και ξανά. Ο ρυθμός και η εξοικείωση των ίδιων φράσεων θα βοηθήσει το μωρό σας να κατανοήσει τη σχέση ανάμεσα στα λόγια και τα αντικείμενα.

Κλείστε τους θορύβους

Αν από συνήθεια έχετε το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση μονίμως ανοιχτά, προσπαθήστε να το σταματήσετε. Το μικρό σας θα μπορέσει να απορροφήσει καλύτερα τις λέξεις και να μάθει να τις επαναλαμβάνει πιο εύκολα αν υπάρχει ένα ήσυχο υπόβαθρο.

Επαναλαμβάνετε τις λέξεις σωστά

Αν το νήπιο σας λέει τις λέξεις μισές ή τις λέει με ένα δικό του τρόπο, όπως «Να-να» αντί «για-για», μην το διορθώνετε, πείτε απλά «Ναι, σωστά, να η γιαγιά! ».

Ονοματίστε τα αντικείμενα

Όταν είστε μαζί του και τρώτε βραδινό για παράδειγμα, θυμηθείτε να πείτε τις λέξεις «κουτάλι» και «μπωλ», ενθαρρύνοντάς το να τα επαναλάβει. Ακόμη και αν καταφέρει να πει μόνο ένα γράμμα, μην ξεχάσετε να του πείτε μπράβο.

Τραγουδήστε

Η επανάληψη και το τραγούδι είναι ο καλύτερος τρόπος να ενδιαφερθεί το παιδί σας για τη γλώσσα και να επαναλάβει τις λέξεις.

«Να χρησιμοποιείτε και εκφράσεις του προσώπου σας», λέει η Miranda. «Αυτό θα βοηθήσει να αντιληφθεί καλύτερα τη γλώσσα». Προσπαθήστε τα πάντα, από νανουρίσματα μέχρι παιδικά τραγουδάκια!

Ρωτήστε τη γνώμη του

«Όταν μιλάτε με το μωρό σας δώστε του χρόνο για να «απαντήσει». Αυτό θα του διδάξει τον ρυθμό της συνομιλίας αλλά και θα τον ενθαρρύνει να συμμετέχει», λέει η Dr Sarah Roseberry Lytle,  διευθύντρια στο Ινστιτούτο Learning & Brain Sciences στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. «Ακόμη και πριν καταφέρει να μιλήσει, θα έχει πολλά να πει με τον τρόπο του, όπως γρυλίσματα, γελάκια, και φυσαλίδες. Ανταποκριθείτε σε αυτά! »

Για να το ενθαρρύνετε μπορείτε να παίξετε το «Πόσο μεγάλο…Τόσο!». Σηκώστε τα χεράκια του πάνω από το κεφάλι του και ρωτήστε: «Πόσο μεγάλη είναι η (το όνομα του μωρού σας); Τόοοοοοσο! Τώρα θα δεις! » Και μετά γεμίστε με φιλιά την κοιλίτσα της. Από το πιο μικρό μέχρι και τα μεγαλύτερα παιδιά, θα κρατάνε ψηλά τα χεράκια τους για να συνεχίσετε το παιχνίδι. Ανταποκριθείτε και ξεκινήστε μια προ-λεκτική επικοινωνία με το μωράκι σας!

Πειραματιστείτε με τα σημάδια

Το μωρό σας προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας και, παρόλο που δεν μπορεί ακόμα να μιλήσει, μπορεί να γνέψει! «Πολλοί γονείς αναφέρουν ότι γνέφοντας μειώνεται η απογοήτευση των παιδιών, καθώς με αυτόν τον τρόπο υπάρχει μια προ-λεκτική επικοινωνία», λέει η Σάρα. «Μην αγχώνεστε, το γνέψιμο δεν εμποδίζει την ανάπτυξη της γλώσσας όσο χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την ομιλούμενη γλώσσα.»

 

Ετικέτες: ,

Σχετικά Άρθρα

by
Προηγούμενο Άρθρο Επόμενο Άρθρο

Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 shares