Τα 20 Οφέλη του Θηλασμού για τη Μητέρα και το Μωρό - Agnotis Blog
8011 141 141

Τα 20 Οφέλη του Θηλασμού για τη Μητέρα και το Μωρό

thilasmos-mitriko-gala-moro-brefos

Μειωμένες λοιμώξεις του αυτιού; Ναι. Μειωμένος κίνδυνος για άσθμα; Ναι. Ο θηλασμός του μωρού σας φέρνει όλα αυτά τα οφέλη-καθώς και πολλά άλλα.

1. Πιο υγιές μωρό

«Οι περιπτώσεις της πνευμονίας, των κρυολογημάτων και των ιών μειώνονται για τα μωρά που θηλάζουν», λέει η Ruth A. Lawrence, MD, καθηγήτρια παιδιατρικής και OB-GYN στο Πανεπιστήμιο Rochester της Ιατρικής και Οδοντιατρικής στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης και συγγραφέας του «Θηλασμός: ένας οδηγός για το ιατρικό επάγγελμα» (Elsevier-Mosby). Οι γαστρεντερικές λοιμώξεις, όπως η διάρροια – που μπορεί να είναι ανυπόφορες, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες – είναι επίσης λιγότερο συχνές.

2. Μακροπρόθεσμη προστασία

Θηλάσετε το μωρό σας και μειώστε τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου Ι, η κοιλιοκάκη και η νόσος του Crohn.

3. Ισχυρότερα οστά

Σύμφωνα με την Lawrence, οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν μικρότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης μετά την εμμηνόπαυση. «Όταν μια γυναίκα είναι έγκυος και θηλάζει, το σώμα της απορροφά το ασβέστιο πολύ πιο αποτελεσματικά», εξηγεί. «Έτσι, ενώ μερικά οστά, ειδικά αυτά της σπονδυλικής στήλης και των ισχίων, μπορεί να είναι κάπως λιγότερο πυκνά στον απογαλακτισμό, έξι μήνες αργότερα, είναι πιο πυκνά από πριν από την εγκυμοσύνη».

4. Χαμηλότερος κίνδυνος αιφνίδιου βρεφικού θανάτου

Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου κατά το ήμισυ περίπου.

5. Λιγότερα προβλήματα με το βάρος

Είναι πιο πιθανό, αν θηλάσετε, ότι κανείς απ’ τους δυο σας δεν θα γίνει παχύσαρκος.

6. Κάψιμο θερμίδων

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι ο θηλασμός καίει έως 500 θερμίδες την ημέρα. Και αυτό είναι σχεδόν σωστό. «Το μητρικό γάλα περιέχει 20 θερμίδες ανά ουγγιά», εξηγεί η Lawrence. «Εάν τροφοδοτείτε το μωρό σας 20 ουγγιές την ημέρα, αυτό σημαίνει ότι καίτε 400 θερμίδες από το σώμα σας.»

7. Κάνει καλό στο περιβάλλον

Οι γαλακτοπαραγωγές αγελάδες, οι οποίες εκτρέφονται εν μέρει για τη παρασκευή βρεφικών τροφών, συμβάλλουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη: τα κόπρανα και τα αέριά τους (πραγματικά!) απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα τεράστιες ποσότητες μεθανίου, του επιβλαβούς αερίου του θερμοκηπίου.

8. Γρηγορότερη ανάρρωση μετά τη γέννα

Η ωκυτοκίνη απελευθερώνεται όταν οι μαίες σας βοηθούν τη σύσπαση της μήτρας, μειώνοντας την απώλεια αίματος μετά τον τοκετό. Επιπλέον, ο θηλασμός θα βοηθήσει την μήτρα σας να επιστρέψει στο φυσιολογικό της μέγεθος πιο γρήγορα – σε περίπου έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό, σε σύγκριση με τις 10 εβδομάδες που ισχύουν εάν δεν θηλάζετε.

9. Μικρότερος κίνδυνος καρκίνου

Ο θηλασμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παιδικού καρκίνου του μωρού σας. Και θα έχετε λιγότερους κινδύνους από τον προ-εμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο των ωοθηκών, μια συχνά θανατηφόρα ασθένεια που βρίσκεται σε άνοδο.

10. Απαράμιλλη αίσθηση δύναμης

«Χαρίζει δύναμη στη νέα μητέρα να βλέπει το μωρό της να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται μόνο από το μητρικό της γάλα», λέει η Lawrence.

11. Προσαρμόσιμη προμήθεια τροφής

Η φόρμουλα, η τυποποιημένη τροφή, δεν είναι σε θέση να αλλάξει τη σύστασή της, αλλά το μητρικό γάλα σας μεταμορφώνεται για να καλύψει τις μεταβαλλόμενες ανάγκες του μωρού σας. Το πρωτόγαλα – το «premilk» που έρχεται μετά τον τοκετό – είναι γεμάτο από αντισώματα για την προστασία του νεογέννητου μωρού σας. «Είναι επίσης υψηλότερο σε πρωτεΐνες και χαμηλότερο σε σάκχαρα από το πλήρες γάλα, έτσι ακόμα και μια μικρή ποσότητα μπορεί να χορτάσει την πείνα του μωρού σας», λέει η Heather Kelly, Διεθνής Σύμβουλος Γαλουχίας πιστοποιημένη στη Νέα Υόρκη και μέλος του Bravado Συμβουλευτικού Συμβουλίου Πληροφόρησης για το Θηλασμό.

Όταν έρθει το πλήρες γάλα σας (συνήθως τρεις έως τέσσερις ημέρες μετά τον τοκετό), είναι υψηλότερο τόσο σε ζάχαρη όσο και σε όγκο από το πρωτόγαλα – και πάλι, ακριβώς αυτό που χρειάζεται το μωρό σας. «Χρειάζεται πολλές θερμίδες και συχνές τροφές για να τροφοδοτήσει την ταχεία ανάπτυξή του», εξηγεί η Kelly. «Το ώριμο γάλα σας έχει σχεδιαστεί για γρήγορη πέψη, ώστε να τρώει συχνά».

12. Πιο αποτελεσματικά εμβόλια

Η έρευνα δείχνει ότι τα μωρά που θηλάζουν έχουν καλύτερη αντίδραση αντισωμάτων σε εμβόλια από τα μωρά που τρέφονται με τυποποιημένα τρόφιμα.

13. Διακοπή της εμμηνόρροιας

Ο θηλασμός του μωρού σας όλο το εικοσιτετράωρο – χωρίς μπουκάλια ή φόρμουλα – θα καθυστερήσει την ωορρηξία, πράγμα που σημαίνει καθυστερημένη εμμηνόρροια. «Ο θηλασμός προκαλεί την απελευθέρωση της προλακτίνης, η οποία διατηρεί τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη στον κόλπο, έτσι ώστε να μην προκληθεί η ωορρηξία», εξηγεί η Kelly.

«Όταν τα επίπεδα της προλακτίνης σας πέφτουν, αυτές οι δύο ορμόνες μπορούν να ξανακοιμηθούν, πράγμα που σημαίνει ωορρηξία – και επομένως εμμηνόρροια.»

Ακόμα κι αν θηλάζετε αποκλειστικά, τα επίπεδα της προλακτίνης σας θα πέσουν τελικά μετά από αρκετούς μήνες. Πολλές μητέρες που θηλάζουν μόνο θα δουν τις περιόδους τους να επιστρέφουν έξι με οκτώ μήνες μετά τον τοκετό, προσθέτει η Kelly. Άλλες, όχι, για ένα ολόκληρο έτος.

14. Λιγότερη άδεια από την εργασία

Το μωρό σας θα αρρωστήσει λιγότερο συχνά, έτσι ώστε να έχετε λιγότερες ημέρες ασθενείας.

15. Είναι φτηνό

Σύμφωνα με την La Leche League International, το κόστος της φόρμουλας, του τυποποιημένου γάλατος, μπορεί να κυμανθεί από $ 134 έως $ 491 το μήνα. Αυτό είναι $ 1.608 έως $ 5.892 σε ένα χρόνο, δηλαδή 1425 € έως 5.224 €.

16. Ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε το μωρό σας

«Πρέπει να διαβάσετε λίγο καλύτερα τα συνθήματα κορεσμού του μωρού σας, γιατί αντίθετα με ένα μπουκάλι, δεν μπορείτε να δείτε πόσα έφαγε», λέει ο Kelly. «Πρέπει να βασίζεστε στα δικά σας ένστικτα και στη συμπεριφορά του μωρού σας για να γνωρίζετε πότε το μωρό σας έχει χορτάσει».

17. Μπορείτε να κάνετε οικονομία στα προφυλακτικά – προς το παρόν

Ο θηλασμός μπορεί να είναι 98 τοις εκατό έως 99 τοις εκατό αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης μετά τον τοκετό, εάν ακολουθηθούν μερικές κατευθυντήριες γραμμές. Η περίοδος δεν πρέπει να έχει ξαναρχίσει. Πρέπει να θηλάζετε τουλάχιστον κάθε τέσσερις ώρες όλο το εικοσιτετράωρο. Δεν πρέπει να δώσετε στο μωρό σας πιπίλες, μπουκάλια ή φόρμουλες. Και ισχύει για διάστημα λιγότερο από έξι μήνες μετά τον τοκετό.

Σύμφωνα με την Kelly, οι νυχτερινές τροφοδοτήσεις είναι οι πιο σημαντικές για τη «Μέθοδο Αμηνόρροιας Γαλουχίας», οπότε μην αφήνετε το μωρό σας (ή τον εαυτό σας) να κοιμάται μέσα από μια σίτιση. «Η μεγάλη διάρκεια της νύχτας χωρίς θηλασμό φαίνεται να είναι άμεσα υπεύθυνη για την επιστροφή της ωορρηξίας», λέει. Η πρόωρη εκπαίδευση ύπνου στο μωρό σας μπορεί επίσης να επιταχύνει την ωορρηξία.»

18. Δεν υπάρχει τίποτα πιο εύκολο

Απλά τραβήξτε το πουκάμισο και θηλάστε. Το μητρικό γάλα είναι πάντα διαθέσιμο και πάντα στη σωστή θερμοκρασία.

19. Οφέλη για όλους

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξοικονομούσαν περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε ιατρικές δαπάνες, εάν το 90% των οικογενειών των ΗΠΑ θήλαζαν τα νεογνά τους για τουλάχιστον έξι μήνες.

20. Αναπτύσσετε καλύτερες φιλίες

«Ο θηλασμός βοηθάει στην καλλιέργεια σχέσεων με άλλες μητέρες», λέει η Kelly. Είτε μιλάμε για στυλ γονικής μέριμνας και νυχτερινό θηλασμό, είτε για το πρήξιμο, ο θηλασμός επιτρέπει στις γυναίκες να δημιουργήσουν θετικές σχέσεις μεταξύ τους μετά τον τοκετό. Τέλος, προσθέτει η Kelly, «οι γυναίκες πρέπει να κάθονται μαζί, να θηλάζουν και να φροντίζουν τα μωρά τους.»

Ετικέτες: , , ,

Σχετικά Άρθρα

by
Προηγούμενο Άρθρο Επόμενο Άρθρο

Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 shares