Άρρωστη και έγκυος... Να χρησιμοποιήσω ρινικό αποσυμφορητικό;
8011 141 141

Άρρωστη και έγκυος… Να χρησιμοποιήσω ρινικό αποσυμφορητικό;

Εγκυμοσύνη & Νευρική Ανορεξία: Περί τίνος πρόκειται και γιατί είναι τόσο επικίνδυνη

Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ώστε να μιλήσουμε με απόλυτη ασφάλεια για τα περισσότερα φάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (για λόγους ασφαλείας, ελάχιστες μελέτες δοκιμάζουν φάρμακα σε ανθρώπινες εγκυμοσύνες), αλλά θα ταξινομήσω τα αποσυμφορητικά σε αυτά του χαμηλού κινδύνου, με κάποιες προειδοποιήσεις.

Τα δραστικά συστατικά σε αυτά τα προϊόντα – η εφεδρίνη, η επινεφρίνη, η ναφαζολίνη, η οξυμεταζολίνη, η φαινυλεφρίνη, η ψευδοεφεδρίνη, η τετραϋδροζολίνη και η ξυλομεταζολίνη – είναι χαμηλού κινδύνου, με μία προειδοποίηση: καλό είναι να αποφεύγετε τη χρήση ψευδοεφεδρίνης στο πρώτο τρίμηνο, λόγω μιας πιθανής σύνδεσης με κοιλιακές γενετικές ανωμαλίες.

Καλό θα είναι επίσης να αποφύγετε τη μακροχρόνια χρήση ρινικών αποσυμφορητικών. Μετά την τακτική χρήση τους για δύο ή τρεις ημέρες, θα αρχίσετε να έχετε μεγαλύτερη συμφόρηση από πριν.

Για να αποφύγετε αυτό το φαινόμενο επιδείνωσης, προσπαθήστε να περιορίσετε τη χρήση των αποσυμφορητικών σας τη νύχτα, όπου η συμφόρηση μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε απλό σπρέι αλατόνερου. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν το τρίψιμο μιας αλοιφής στο κάτω μέρος από κάθε ρουθούνι, ή ακόμα και κατανάλωση ενός πικάντικου γεύματος.

Εάν η συμφόρηση σας κάνει ακόμα να νιώθετε άσχημα, μιλήστε με το γιατρό σας για τη λήψη συνταγογραφούμενης αποσυμφορητικής φαρμακευτικής αγωγής.

Να θυμάστε ότι πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τη λήψη οποιωνδήποτε φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα συστατικά του προϊόντος είναι ασφαλή για εσάς και το μωρό σας.

Επίσης, μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε συμπτώματα λοίμωξης από ιγμόρεια, όπως πυρετό και κίτρινη, πράσινη ή κόκκινη βλέννα. Μια βακτηριακή λοίμωξη μπορεί να απελευθερώσει τοξίνες στην κυκλοφορία του αίματός σας, κάτι που μπορεί να είναι επιβλαβές για την εγκυμοσύνη σας.

Σχετικά Άρθρα

by
Προηγούμενο Άρθρο Επόμενο Άρθρο

Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 shares