14 Συμβουλές για Βρέφη που τελικά αποδείχθηκαν...Μύθοι! - Agnotis Blog
8011 141 141

14 Συμβουλές για Βρέφη που τελικά αποδείχθηκαν…Μύθοι!

14 Συμβουλες για βρέφη που αποδείχτηκαν ...Μύθοι!

Πολλές από τις συμβουλές που μας δίνουν οι παλιοί, έχουν αποδειχθεί ως μύθοι. Ο οικογενειακός σύμβουλος  Ari Brown, M.D., μας εξηγεί τι συμβαίνει στην πραγματικότητα! Ας δούμε τους μύθους:

Τα νεογέννητα πρέπει να τα κάνεις μπάνιο κάθε μέρα!

Τα μωρά δεν μυρίζουν άσχημα από τον ιδρώτα τους όπως οι ενήλικες, οπότε χρειάζονται μόνο ένα μπάνιο κάθε δύο ή τρεις μέρες (εκτός κι αν ήρθατε αντιμέτωποι με την πιο βρώμικη πάνα που σας έτυχε!). Αν το μπάνιο αποτελεί «ιεροτελεστία» για εσάς πριν από τον ύπνο, μπορείτε να το κάνετε μπάνιο κάθε βράδυ, αρκεί να χρησιμοποιείτε ενυδατική κρέμα μετά.

Τα μωρά κοιμούνται καλύτερα σε δωμάτιο που είναι ήσυχο και σκοτεινό

Παρόλο που μερικά μωρά κοιμούνται πολύ ελαφριά, τα περισσότερα τα καταφέρνουν και με λίγο θόρυβο ή λίγο φως. Επίσης, αν το μωρό σας είναι συνηθισμένο στην δραστηριότητα τριγύρω του την ώρα που κοιμάται, θα μπορέσει να κοιμηθεί πιο εύκολα σε διάφορες καταστάσεις.

Αν το βρέφος έχει υψηλό πυρετό, τρίψτο με οινόπνευμα για να πέσει

Το να τρίψετε με οινόπνευμα το βρέφος δεν θα βοηθήσει στο να πέσει ο πυρετός – επιπλέον, δεν είναι ασφαλές, καθώς το οινόπνευμα μπορεί να απορροφηθεί από το δέρμα του.

Το να αφήνεις το μωρό να κάθετε στα πόδια σου μπορεί να του προκαλέσει στραβά πόδια αργότερα

Δεν πρόκειται να στραβώσουν τα πόδια του, αυτά είναι παραμύθια. Επιπλέον, τα μωρά σε αυτήν την ηλικία, μαθαίνουν πώς να στηρίζουν το βάρος τους στα πόδια τους και να ισορροπούν. Έτσι, το να κάθονται ή να χοροπηδάνε στα πόδια σας, δεν είναι απλά διασκεδαστικό, αλλά και βοηθά στην ανάπτυξή του.

Το να ακούει κλασική μουσική θα ανεβάσει το IQ του

Η μουσική μπορεί να εμπλουτίσει τη ζωή του ενός παιδιού, αλλά δεν υπάρχει καμία έρευνα που να έχει αποδείξει πως η κλασική μουσική έχει σημαντικά οφέλη για το μυαλό ενός μωρού.

Άστο να κλάψει. Αν το παίρνεις αγκαλιά κάθε φορά που ουρλιάζει θα το κακομάθεις

Τα μικρότερα των 4 μηνών μωρά  έχουν κάποιες αυτο – καταπραϋντικές πρακτικές. Ξέρουν πως μπορούν να ηρεμήσουν αν θηλάσουν και τους αρέσει να είναι φασκιωμένα, αλλά δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι για να βοηθηθούν. Το να παίρνετε αγκαλιά το νεογέννητο σας που κλαίει, του δείχνει πως θα είστε πάντα εκεί για να το φροντίσετε.

Τα μωρά θα πρέπει να τα ξυπνάμε τη νύχτα αν έχουν βρέξει την πάνα τους

Οι πάνες σήμερα είναι πολύ απορροφητικές, έτσι λοιπόν δεν πειράζει αν αφήσετε το μωρό σας βρεγμένο όλη νύχτα. Παρ’ όλα αυτά όμως, τα κακά μπορεί να προκαλέσουν λοίμωξη της ουροδόχου κύστης αν παραμείνουν στην πάνα – ιδίως στα κορίτσια. Αν σας μυρίσει λοιπόν, αλλάξτε την.

Είναι επικίνδυνο να κάνεις εμβόλιο σε ένα νεογέννητο που έχει κρύωμα ή χαμηλό πυρετό

Μία ελαφριά ασθένεια δεν μπορεί να μειώσει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού στον εμβολιασμό – ούτε και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να εμφανίσει αντιδράσεις στο εμβόλιο.

Μη βάζεις ποτέ αντηλιακό σε μωρό μικρότερο από 6 μηνών

Ο κίνδυνος του καρκίνου του δέρματος από την έκθεση στον ήλιο είναι πολύ πιο μεγάλος από τον κίνδυνο της αλλεργικής αντίδρασης στο αντηλιακό. Το καλύτερο είναι να το προστατεύετε πάντα από τις επικίνδυνες UV ακτινοβολίες, κυρίως μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. γι’ αυτό βάλτε του αντηλιακό με δείκτη τουλάχιστον 15 SPF, αν πρέπει να βγεί στον ήλιο. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ μπορείτε να βάλετε άφοβα μικρή ποσότητα αντηλιακού στο πρόσωπο και πίσω από τα χέρια του.

Είναι σημαντικό τον πρώτο μήνα του μωρού, όλα τα μπιμπερό και οι θηλές να είναι αποστειρωμένα

Αποστειρώστε τα μπιμπερό και τις θηλές αφού τα βγάλετε από τη συσκευασία – απο κει και πέρα όμως ένα απλό πλύσιμο με σαπούνι και νερό αρκεί. Τα μωρά εκτίθενται σε πολύ περισσότερα μικρόβια από αυτά που μπορεί να παραμείνουν στο μπιμπερό ή τις θηλές.

Ο πιο ασφαλής τρόπος να κοιμίσεις ένα μωρό είναι μπρούμυτα

Η πιο ασφαλής στάση στον ύπνο είναι ανάσκελα. Παλιότερα οι γιατροί αγχώνονταν μήπως το μωρό πνιγεί αν αυτό δεν κοιμάται μπρούμυτα ή στο πλάι, αλλά οι έρευνες έχουν αποδείξει πως οι στάσεις αυτές σχετίζονται άμεσα με το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Αν βάλεις λίγα δημητριακά ρυζιού στο μπουκάλι του θα κοιμηθεί πιο εύκολα

Μη δίνετε στέρεες τροφές στα βρέφη πριν από τον 4 με 6ο μήνα. Οι έρευνες έχουν δείξει πως τα μωρά που έλαβαν στέρεες τροφές πριν τους 4 μήνες τους, κάνουν πιο ανήσυχο ύπνο – επίσης άλλες έρευνες έχουν συσχετίσει την πρόωρη επαφή με στερεές τροφές με τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας στο μέλλον.

Είναι αναγκαίο να τηρείς αυστηρά το πρόγραμμα του φαγητού του

Είναι καλύτερο να το ταΐζεις όποτε αυτό το έχει ανάγκη, καθώς η πείνα του μωρού το κάνει να γνωρίει πότε πεινάει και πότε έχει φάει αρκετά. Αν ακολουθείς ένα πρόγραμμα στο φαγητό, μπορεί να επηρεάσεις αρνητικά τις υγιείς διατροφικές συνήθειες του μωρού σου.

Τα μωρά χρειάζονται παπούτσια με σκληρές σόλες για να προστατέψουν τα ευαίσθητα δαχτυλάκια τους και να δώσουν σωστή στάση στο περπάτημα τους

Τα παιδιά χρησιμοποιούν τα δάχτυλα των ποδιών τους για να κρατιούνται από τις επιφάνειες στις οποίες περπατούν, γι’ αυτό καλό θα ήταν να τα έχετε ξυπόλητα στο σπίτι. Έξω είναι προτιμότερο να έχουν τα παπούτσια τους μια σόλα με καλό κράτημα παρά μια σκληρή σόλα που γλιστράει.

 

Ετικέτες:

Σχετικά Άρθρα

by
Προηγούμενο Άρθρο Επόμενο Άρθρο

Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 shares