Απλές Συμβουλές για να καταλάβετε ότι το Μωρό σας χρειάζεται Ύπνο - Agnotis Blog
8011 141 141

Απλές Συμβουλές για να καταλάβετε ότι το Μωρό σας χρειάζεται Ύπνο

Συμβουλές για να καταλάβετε οτι το μωρό σας χρειάζεται ύπνο

Τα μωρά χρειάζονται τον ύπνο τους!

Ένα ξεκούραστο μωρό δεν είναι μόνο ένα χαρούμενο μωρό, αλλά και ένα υγιές μωρό. Για να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας έχει αρκετό ύπνο, είναι σημαντικό να αναπτύξετε ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου το οποίο θα ακολουθείτε με συνέπεια.

Είναι σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίζετε τα σημάδια όταν το μωρό σας είναι νυσταγμένο. Εάν το μωρό σας κουράζεται υπερβολικά, θα είναι κακόκεφο και θα έχει πρόβλημα να κοιμηθεί.

Εδώ είναι τα σημάδια που πρέπει να αναζητήσετε: λάβετε υπόψη αυτά, και θα είστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι για να αναγνωρίσετε πότε το μωρό σας είναι έτοιμο για έναν υπνάκο.

Παρακολουθήστε τις ενέργειές του

Οι ενέργειες του μωρού σας θα δείξουν πιθανώς τα πρώτα σημάδια ότι είναι έτοιμo για ύπνο. Κάποια, αλλά όχι όλα, τα μωρά χασμουριούνται: ένα προφανές σημάδι ότι χρειάζονται ύπνο. Άλλες σωματικές ενδείξεις ότι το μωρό σας μπορεί να είναι έτοιμο για έναν υπνάκο είναι το τρίψιμο των ματιών του ή το πιπίλισμα των γροθιών του.

Το τελευταίο μπορεί να μην είναι πάντα ένα σημάδι ότι το μωρό σας είναι κουρασμένο, καθώς το κάνουν μερικά παιδιά ακόμα και όταν δεν νυστάζουν. Εάν όμως χτυπάνε τα άκρα τους – ειδικά τα χέρια τους – τότε ίσως να είναι κουρασμένα.

Κλάμα ή άλλοι ήχοι

Τα μωρά κλαίνε πολύ: είναι ο μόνος τρόπος που ξέρουν για να επικοινωνούν μαζί σας όταν είναι δυσαρεστημένα. Το κλάμα μπορεί να υποδηλώνει ακόμη και ότι το μωρό σας είναι τόσο κουρασμένο που του είναι πια δύσκολο να κοιμηθεί.

Εάν το μωρό σας κλαίει ή είναι ανήσυχο και δεν είναι πεινασμένο και έχουν καλύφθεί όλες οι άλλες ανάγκες του, αυτό μπορεί να είναι μια σαφή ένδειξη ότι είναι έτοιμο για ύπνο.

Επίπεδο εγρήγορσης και προσοχής

Όταν ένα μωρό κουράζεται, η εγρήγορσή του πέφτει αισθητά. Δεδομένου ότι τα μωρά δεν μπορούν να σας ενημερώσουν άμεσα όταν είναι κουρασμένα, παρακολουθώντας ότι το επίπεδο προσοχής τους πέφτει, είναι ένας καλός τρόπος να καταλάβετε ότι είναι κουρασμένο.

Παρακολουθήστε ότι το επίπεδο προσοχής τους μειώνεται, αν δεν δίνουν την ίδια προσοχή σε εσάς, στα παιχνίδια τους ή στο περιβάλλον γύρω τους.

Εάν το μωρό σας λειτουργεί χαρούμενα και παιχνιδιάρικα όταν παίζει με τα παιχνίδια ή μαζί σας, αλλά σταματά ξαφνικά, είναι πιθανό να αρχίζει να νιώθει υπνηλία.

Ώρα της ημέρας

Εάν το μωρό σας έχει σταθερό πρόγραμμα ύπνου κάθε μέρα, πιθανότατα θα αρχίσει να κοιμάται την ίδια ώρα της ημέρας, κάθε μέρα.

Τα βρέφη τείνουν, επίσης, να νυστάζουν μετά από ορισμένες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα, μετά από κάθε θηλασμό.

Δεν δίνουν όλα τα μωρά σαφή σημάδια

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όλα τα μωρά δεν θα δώσουν εμφανή σημάδια όταν θέλουν ύπνο.

Πιθανότατα θα υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, όπως μια πτώση της εγρήγορσης ή μια ελαφριά εμφάνιση κόπωσης. Κάθε γονέας θα πρέπει να μάθει να αντιλαμβάνεται τις ιδιαίτερες ενδείξεις ότι το μωρό του είναι κουρασμένο.

Κατά πάσα πιθανότητα, θα βοηθήσει το μωρό να κοιμάται τακτικά κάθε μέρα, ανεξάρτητα από το αν φαίνεται κουρασμένο ή όχι.

Αφού αναγνωρίσετε τα σημάδια ότι το μωρό σας νυστάζει

Μόλις μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια ότι το παιδί σας είναι κουρασμένο, μπορείτε να αρχίσετε να δημιουργήσετε ένα καθημερινό πρόγραμμα ύπνου. Κάτι τέτοιο θα κάνει πολύ πιο εύκολο τον ύπνο του μωρού, γιατί συνήθως είναι ευκολότερο να συνηθίσει σε ένα συγκεκριμένο καθημερινό χρονοδιάγραμμα ύπνου.

Η προσκόλληση σε ένα χρονοδιάγραμμα είναι σημαντική, διότι το μωρό δυσκολεύεται να κοιμηθεί αν βρίσκεται στο κρεβάτι σε διαφορετικές ώρες της ημέρας κάθε μέρα. Αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να αποφύγετε τυχόν δραστηριότητες που θα διακόψουν το πρόγραμμα ύπνου του μωρού σας.

Εάν το μωρό σας έχει μπέιμπι σίτερ ή πηγαίνει στο βρεφονηπιακό σταθμό και πρέπει να κοιμάται με συγκεκριμένο πρόγραμμα εκεί, το καλύτερο είναι να συνεχίσετε το ίδιο πρόγραμμα, όταν βρίσκεται στο σπίτι.
Η συνέπεια είναι το κλειδί για τον ύπνο του μωρού!

 

Ετικέτες: , ,

Σχετικά Άρθρα

by
Προηγούμενο Άρθρο Επόμενο Άρθρο

Απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 shares